Kuzey kutuplarına yakın olan Arktik bölgesinde yaşayan ve dünyadaki 8 ayı türünden biri olan kutup ayıları, küresel ısınma tehdidi altında. Her yıl 27 Şubat’ta “Dünya Kutup Ayıları Günü” olarak kutlanarak bu duruma dikkat çekiliyor.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) Yaban Hayatı Uzmanı veteriner hekim Ahmet Emre Kütükçü, kutup ayılarının nesli tehdit altında olan türler arasında yer aldığını belirtti. Yaklaşık 30 bin kutup ayısının bulunduğunu ancak önümüzdeki 30 yıl içinde bu sayının yüzde 30 azalacağı tahmin ediliyor.
İklim değişikliğinin, kutup ayısı popülasyonunu tehdit eden başlıca faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Kütükçü, buzulların erken erimesi ve geç oluşmasının kutup ayılarının yaşamını zorlaştırdığını ifade etti. Kutup ayılarının, özellikle avlanmak için fokları buzullara ihtiyaç duyduğunu belirten Kütükçü, bu durumun azalmasıyla ayıların alternatif besin kaynaklarına yönelmek zorunda kaldığını söyledi.
Kütükçü, kutup ayılarının besin zincirinde en üst sırada yer aldığını ve bu zincirdeki herhangi bir aksamanın kutup ayılarını da etkilediğini dile getirdi. Buzul ekosisteminin sunduğu besin zincirinin önemine değinen Kütükçü, bu zincirin bozulmasıyla ayıların karada daha fazla vakit geçirdiğini ve farklı besin kaynaklarına yöneldiğini açıkladı.
Son araştırmaların, kutup ayılarının foklara ulaşma imkanlarının azalmasıyla karada daha fazla zaman geçirdiklerini ve alternatif av kaynaklarına yöneldiklerini gösterdiğini belirten Kütükçü, bu durumun kutup ayılarının davranışlarında önemli değişikliklere neden olduğunu vurguladı.
Kaynak: AA