Kayısı çekirdeğinden biyoplastik üretildi

Malatya’da özellikle kış aylarında yakacak olarak kullanılan kayısı çekirdeği kabuğu, bir Teknopark firması tarafından endüstriyel biyoplastik ürüne dönüştürüldü. Coğrafi işaret tescilli kayısı çekirdeğinin içinin ayrıştırıldığı tesislerden elde edilen kabuklar, çevre dostu bir dönüşüm sürecinden geçiyor.

Biyoplastik Üretimi

Firma, İnönü Üniversitesi Teknopark’ta yürüttüğü çalışmalar sonucu kayısı çekirdeği kabuğundan biyoplastik üretmeyi başardı. Gıda mühendisi Merve Atalay, Kanada’da eğitim gördüğü dönemde gıda atıklarının ekonomiye kazandırılması üzerine yaptığı araştırmaları Türkiye’de uygulamaya karar verdiğini belirtti. Atalay, “Patates, elma gibi birçok gıda atığının ekonomiye kazandırılması için AR-GE çalışması yaptık. Onların içindeki değerli bileşenleri ayrıştırarak, o değerli bileşenlerle biyoplastik üretiyorduk. Deprem nedeniyle makinelerimiz hasar aldı, seri üretime geçmek üzereyken ara vermek zorunda kaldık. Tüm mikroorganizmalarımızı, stok çözeltilerimizi depremle beraber kaybettik. Yeni geliştirdiğimiz malzemeyi kayısı çekirdeği kabuğuyla güçlendirme AR-GE çalışmamızı sürdürdük. TÜBİTAK 1507 KOBİ Destek Programı kapsamında kayısı çekirdeği kabuğundan biyoplastik üretmeyi başardık. Doğada yüzde 100 çözünebilen bir ürün.” dedi.

Farklı Sektörlerde Kullanım

Üretilen biyoplastiğin farklı sektörlerde kullanılabileceğini vurgulayan Atalay, “Plastiğin kullanıldığı tüm sektörlerde mutfak, beyaz eşya, otomotiv sektöründen tutun kozmetik sektörüne kadar plastiğin kullanıldığı sektörlerde ikame olarak kullanılabilecek, yüzde 100 doğal ve doğada çözünebilen bir malzeme. Kayısı çekirdeği kabuğundan ince film ürettik, ambalaj sanayisinde kullanılabilecek. Enjeksiyonda kullanılabilecek sert mukavemet özelliğine sahip ürün ürettik. İstediğiniz enjeksiyon makinesinde istenilen forma dönüştürülerek kullanılabilir. Maliyeti, plastiğin ham maddesine göre daha uygun.” diye konuştu.

Çevresel Faydalar

Kayısı çekirdeği kabuğunun genelde ısınma amaçlı kullanıldığına dikkat çeken Atalay, bu uygulamanın ciddi karbon salımına neden olduğunu belirtti. “Fabrikalar kayısı çekirdeği kabuğunu ısınma amaçlı satın alarak yakıyor, bu durum ciddi karbon salımına neden oluyor. Biz hem karbon salımını önlemiş oluyoruz hem de kayısı çekirdeği kabuğunu doğada çözünebilen ürüne dönüştürüyoruz. Plastiğin ham madde maliyetinden yüzde 50 daha düşük fiyata, daha uygun maliyetle ürün ortaya koyuyoruz.” dedi.

Teknopark Desteği

Teknopark Genel Müdürü Hasan Yılmaz, gıda atıklarının yeni ürünlere dönüştürülmesinin önemli bir proje olduğunu vurgulayarak, “Plastik malzemenin bire bir karşılığı olan bir ürün. Tamamen doğal ve doğada çözünebilen bir ürün. Doğaya ve insan sağlığına zararı yok. Karbon ayak izin sıfıra indirme gibi bir hedef var. Teknoparkların buna öncülük etmesi bizleri de mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA