Guardian’ın haberine göre, Yale Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Romanya’nın Țarcu Dağları’na yerleştirilen 170 bizonluk sürünün, yaklaşık 2 milyon otomobilin bir yıl boyunca ürettiği kadar karbondioksitin toprakta hapsedilmesine katkıda bulunduğunu ortaya koydu.
Bu çalışmada, yaban hayatı türlerinin ekosistem içindeki etkileşimleri aracılığıyla atmosfere salınan karbondioksitin ne kadarının toprakta depolanabileceği hesaplandı. Țarcu Dağları’ndaki 50 kilometrekarelik bir alanda otlayan bizonların, yaklaşık 1,88 milyon benzinli arabanın ürettiği karbondioksit miktarını toprakta hapsettiği belirlendi.
Araştırmanın başındaki bilim insanı Oswald Schmitz, bizonların otlanarak, besinleri geri dönüştürerek ve toprağı sıkıştırarak depolanan karbonun salınımını önlediklerini, böylece otlak ve orman ekosistemlerini olumlu yönde etkilediklerini açıkladı. Schmitz, bizonların ekosistemlerin iyileştirilmesine katkı sağlayarak iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynadığını vurguladı ve bizonları iklim değişikliğiyle mücadelede kahramanlar olarak nitelendirdi.
Global Rewilding Alliance Bilim Politikaları Uygulama Direktörü Magnus Sylven ise bu araştırmanın, doğal yaşamın eski haline getirilmesi çabalarının iklim değişikliğiyle mücadele projeleriyle entegre edilebileceğini gösterdiğini belirtti. Sylven, Avrupa bizonlarına ilişkin bu raporun “türünün ilk örneği” olduğunu ve modelin, yaban hayatının yeniden canlandırılmasına yönelik güçlü bir araç sağladığını ifade etti.
2014 yılında Rewilding Europe ve WWF Romanya tarafından yeniden doğaya kazandırılan Avrupa bizonları, yaklaşık 200 yıldır eksik oldukları Romanya’nın Güney Karpat Dağları’na geri getirilmişti. Țarcu Dağları’na yerleşen bu yaklaşık 170 bizon, Avrupa’daki en büyük serbest dolaşan popülasyonlardan biri haline gelmiş durumda.
Kaynak: AA