2023 yılında toplam 423 bin ton lastik geri dönüştürüldü

Türkiye’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre, artık kullanılamayacak durumda olan lastikler, sıfır atık ve döngüsel ekonomi prensipleri doğrultusunda çevre dostu bir yaklaşımla işleniyor. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde 423 bin ton atık lastik toplanarak, lisanslı tesislerde geri dönüşüme kazandırıldı.

Hurda lastiklerin geri dönüşümünde, fiziksel kırma yöntemleri olan granülasyon ve piroliz tercih ediliyor. Granülasyon yöntemiyle hurda lastiklerden elde edilen kauçuk granüller, çelik teller ve tekstil parçacıkları birçok endüstride kullanılmak üzere ham madde olarak değerlendiriliyor. Bu granüller, iş makinesi lastikleri, konveyör bantlar ve ayakkabı altlıkları gibi ürünlerin üretiminde kullanıldığı gibi, aynı zamanda kilitli parke taşları ve rekreasyon alanlarında da kullanım buluyor.

Piroliz yöntemi ise hurda lastiklerden pirolitik yağ, karbon karası, çelik tel ve pirolitik gaz elde edilmesini sağlıyor. Bu pirolitik yağlar sayesinde elektrik üretimi yapılabiliyor.

Kaynak: AA