Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevinde gerçekleştirilen deneylerden biri olan “UzMAn” deneyi, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu’nun liderliğinde hayata geçirildi. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) gerçekleştirilen deneyin örnekleri geçtiğimiz hafta dünyaya ulaştı.
Deney, mikroalg türlerinin karbon dioksit yakalama performanslarının ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesini amaçlıyor. Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nde yapılan incelemelerde, alglerin yerçekimsiz ortamda, kapalı mekanlarda bulunandan 3 ila 5 kat daha fazla karbon dioksiti oksijene dönüştürme yeteneğine sahip olduğu tespit edildi.
Projenin yürütücüsü olan Haznedaroğlu liderliğindeki ekip, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden 8 bilim insanından oluşuyordu. Deneyde, TÜBİTAK Uzay Enstitüsü’nün de destek sağladığı düzenekte, iki kutuplardan izole edilen ve hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabilen 3 farklı mikroalg türü test edildi.
Kaynak: AA