Nesli tükenildi sanılan balina yeniden görüldü


ABD’nin New England bölgesinde, 200 yıl önce nesli tükendiği düşünülen gri balina türü, uzmanlar tarafından “inanılmaz” derecede nadir bir olay olarak tanımlanan bir şekilde, Massachusetts eyaletinin Nantucket Adası’nın yaklaşık 48 kilometre güneyinde su yüzeyine çıktı. Gri balina, New England Akvaryumu’ndaki bilim insanları tarafından 1 Mart tarihinde keşfedildi.

Yapılan gözlemlere göre, gri balina muhtemelen beslenmek için su yüzeyine tekrar tekrar çıkıp dalmaktaydı. Bu olay, bilim insanları için oldukça şaşırtıcı ve heyecan verici bir keşif olurken, New England Akvaryumu’ndaki Anderson Cabot Okyanus Yaşamı Merkezi’nde yardımcı araştırmacı bilim insanı Orla O’Brien, yaşananları “Ne olduğunu yüksek sesle söylemek istemedim, çünkü çılgınca görünüyordu” şeklinde açıkladı.

Görüntüleri inceleyen araştırmacılar arasında bulunan Kate Laemmle ise yaşadığı şaşkınlığı şu sözlerle ifade etti: “Beynim gördüklerimi algılamaya çalışıyordu çünkü bu hayvan aslında bu sularda gerçekten bulunmamalıydı.”

Gri balinalar genellikle Kuzey Pasifik Okyanusu’nda gözlemlenirken, Atlantik Okyanusu’nda son 200 yılda kayboldukları bilinmekteydi. Ancak son yıllarda iklim değişikliği ve Kuzey Buz Okyanusu’ndaki buzların azalmasıyla birlikte, bu balinaların Atlantik’e geri dönüşü gözlemlenmeye başlandı. Bilim insanları, bu değişimin iklim değişikliğinden kaynaklandığına inanıyor. Özellikle Kuzeybatı Geçidi’nin yaz aylarında düzenli olarak buz tutmaması, balinaların bu bölgelere geçiş yapabilmesine olanak sağladı.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin Balıkçılık Birimi, gri balinaların yaklaşık 45 ton ağırlığında ve 15 metre uzunluğunda büyük hayvanlar olduğunu belirtti. Bu olay, okyanusun dinamik bir ekosistem olduğunu ve her an sürprizlerle dolu olduğunu bir kez daha gösterdi.

Orla O’Brien, “Bu gözlem, her bir araştırmanın önemini vurguluyor. Kambur balina, gerçek balina ve oluklu balinaları görmeyi beklesek de okyanus dinamik bir ekosistem ve bulacağınız şeyleri asla bilemiyorsunuz” dedi.